Onsdag 10. april 1940 – Feltsykehuset på Vonheim


Den 10.april satte jeg meg i forbindelse med formannen i Sanitetsforeningen og avtalte med henne om å gå i gang med å opprette et feltsykehus på ungdomshuset Vonheim. I vinterens løp hadde jeg holdt flere kurser i førstehjelp og vi hadde rundt om på gårdene fått tilsagn om lån av senger med utstyr. Men de ti sengene Sanitetsforeningen hadde, disponerte vi over et par hundre senger. Folk viste en enestående imøtekommenhet. På vårt første vink kom de kjørende med senger og det beste utstyret de hadde så vi i løpet av en dag hadde 31 fullt monterte senger stående ferdige. Samtidig ble alt brukbart stoff i bygdens forretninger beslaglagt, og sanitetskvinnene sattes i gang med å sy opp lakener, håndklær, røde-korsflagg og bandasjemateriell. De satt utretterlig fra tidlig morgen til langt på natt.

VIOSEN – UNGDOMSHUSET VONHEIM OPPE I BAKKEN TIL HØYRE

De ferdig oppsatte avdelinger av I.R. 13 og D.R. 3, som til en begynnelse var forlagt til traktene ved Aasenfjorden, trakk seg uten og hatt føling med fienden tilbake til Steinkjer og på begge sider av Snåsavannet. Vi begynte så smått å få en anelse om at krigsskueplassen ville bli ikke sa langt unna oss. I løpet av den 12 april var denne fortrekning bakover utenfor rekkevidden av de tyske krigsskip i Trondheimsfjorden, fullført.

Lagt ut den